zaterdag 30 januari 2010

Bio-wijntour Baden (10, 11 en 12 sept. 2009)

Wauw! De Kaiserstuhl. Bekend als de warmste plek van Duitsland. 27 Graden en strak blauw.

Als eerste naar Pix. Reinhold Pix is een gedreven wijnmaker. Ecologie staat voorop. Alles is voorbereid voor de aankomende pluk. Reinhold kiest voor kleine, lage bakken om de druiven zo min mogelijk kapot te maken. Alles gebeurt met de hand. Transport van de wijn op het wijnhuis mbv. zwaartekracht. Ik probeer oa. de Gewürztraminer 2008 en Lemberger van 2007. Super!

Naar de Schambachhof van Höfflin. De familie woont in een paradijs (een vallei aan de zuidkant van de dode vulkaan). Mooie omgeving en prachtige wijnen. Super-Weissburgunder en mooie droge Muskateller gaan mee. En natuurlijk Spätburgunder. Met Matthias de wijngaarden bezocht. Het ziet er super uit voor de 2009-wijnen.

Na een prima nacht in Bötzingen een korte tour gemaakt in het gebied. Indrukwekkende natuur! Naar Consequence in Vogtsburg-Bischoffingen. Eva Maria doet open. Manfred is bezig de machines voor te bereiden op de oogst. Na een kwartier schuift Manfred ook aan. Consequence maakt de beste Secco die ik tot nu toe heb geproefd. De rode wijnen vind ik aan de zure kant. Het zijn echte ‘eet-wijnen’.

Op naar de Kraichgau naar Klumpp (in Bruchsal). Wat een indrukwekkend welkom. Een tip-top-bedrijf. Alles gloednieuw en top onderhouden. Markus Klumpp verzorgt een indrukwekkende rondleiding en dito proef. De kwaliteit van de wijnen is hoogstaand. Klumpp is in 5 jaar tijd van een ‘aanrader’ in de Gault-Millau opgeklommen naar 3 sterren (op 5 max.).

Na al het Klumpp-geweld simpel (maar lekker!) gegeten in Zeutern bij de Weinschlauch. Op zaterdag weer terug naar Nederland. Nog even Rieslings (Vom Schiefer Trocken 2008) inslaan bij Kruger-Rumpf. Hamersma heeft namelijk een leuk stukje over deze wijn geschreven in de ‘PS’ van Het Parool. Klik hier voor het artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten