zaterdag 30 januari 2010

Flessenpost: Wijntour in Württemberg (19, 20 en 21 okt. 2009)

Flessenpost! Een uitnodiging om wijnen te proberen in het Zagergäu (Dal van de Zaber (riviertje))in Württemberg. Geheel verzorgd. Een super-aanbod!

Maandag 19 oktober naar Brackenheim (-Botenheim) gereden. Ingecheckt in het heerlijke hotel Adler. Wim Marcelissen (organisator) is er al. Ger en Bert schuiven aan. We drinken een biertje. Om 18 uur start het programma op de Michaelsberg. We worden hartelijk welkom geheten door 5 vertegenwoordigers van de beste Winzergenossenschaften van het Zabergäu. Vanaf de berg is er een schitterend uitzicht over de wijnbergen in het dal van de Zaber.

Op naar het wijngenootschap Dürrenzimmern-Stockheim. We genieten van een heerlijk diner in de ‘schatkamer’. Daarna volgen 8 ‘typisch Schwäbische Weine’. Oa. Trollinger, Lemberger en Schwarzriesling. Uiteraard ook bekend wit: Riesling en Grauburgunder. Vooral de Lemberger vind ik interessant.

Dinsdagochtend gaan we naar de Strombergkellerei in Bönnigheim. Saskia (de dochter van Wim) geeft een korte uitleg over het gebied Württemberg. Met de Lemberger-Express maken we vervolgens een tour door de wijnbergen. De meeste druiven zijn geoogst. Op een enkel perceel hangt nog Lemberger of Riesling. Het is koud, maar schitterend weer. Wat een prachtige omgeving daar aan de Zaber!

Tussen de middag schuiven we aan voor een super-lunch bij WG Brackenheim. Oa. heerlijke Schwäbische Kartoffelsalat. En natuurlijk wijn! We krijgen een indrukwekkende rondleiding van de Kellermeister. Alles is schoon en ziet er prachtig uit.

Dan weer met de Lemberger-Express door de wijnbergen. We komen langs een aantal Weingärtner die druk Lemberger aan het plukken zijn. Alles met de hand. Het Öchsle-gehalte wordt gemeten. Boven de 100 graden. Ideaal voor super-wijnen. We sluiten de middag af bij de Jupiterkellerei.

‘s Avonds staat een heerlijk diner klaar bij WG-Cleebronn-Güglingen. Oa. hert, rode kool en spätzle. Uiteraard weer heerlijke wijnen. Na het eten volgt een presentatie van de 5 Wijngenootschappen. Ze gaan met een nog geheim concept de Europese markt veroveren. Te beginnen in Nederland. Indrukwekkend. Mooi concept, pracht-etiketten. En de wijn? We testen de wijnen die volgens de 5 het best geschikt zijn voor de Nederlandse markt. Er zitten zeker indrukwekkende wijnen (prijs/kwaliteit) tussen!

Woensdagochtend nemen we afscheid. Wat een heerlijke dagen. Wat een gastvrijheid. Een super-ervaring!

Op de terugweg nog even langs Jürgen Pfirmann in de Pfalz. Op het web veel gelezen over dit jonge talent. Wat een wijnen! Heerlijke Burgunders (mooie Auxerrois), frisse Rieslings en spannend rood (St. Laurent en Spätburgunder). De Pfirmann-wijnen komen zo goed als zeker in mijn assortiment voor 2010...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten