zaterdag 30 januari 2010

Nahe, de oogst (8 okt. 2009)

Hoe gaat het met de druiven in Duitsland?

De druiven starten met een vroege bloei begin mei. Oa. door het wisselvallige weer is de bloei ongelijk. Daardoor rijpen de druiven verschillend. De droge augustus en september zorgen voor onvoldoende vocht. Het resultaat: grote rijpe druiven, afgewisseld met kleine groene.

De proef op de som: naar de Nahe. De temperatuur stijgt onderweg. 11 Graden in Amsterdam. 21 In Münster-Sarmsheim. Gisteren (woensdag 7 oktober) is het zelfs 28 graden (leuk, Grace!)geweest. Veel te warm. Er wordt geoogst in korte broek en T-Shirt...

Steffen Enk (Dorsheim, Nahe) is druk! Normaal zijn Steffen’s verhalen veel langer. Er is stress. Het weer zit tegen. De volgende bui komt er aan. Vroem, de oogst-ploeg komt naar huis. Alles lijkt op 2006. De kwaliteit is goed, maar de hoeveelheid valt tegen. Ongeveer de helft van vorig jaar (2008).

Bij Riffel (Bingen, Rheinhessen) is het bericht hetzelfde. Minder dan 2008. De druiven zijn wel super. Ik ben erg benieuwd of Erik weer een top-Riesling-Scharlachberg maakt. De Riesling-Turm van 2008 bevalt me (en Stuart Piggot) prima.

Kruger-Rumpf heeft nog zeker 3 weken oogst voor de boeg. De druiven zien er mooi uit. De hoeveelheid valt tegen. Georg is druk om de boel te regelen. Gelukkig is er nog tijd om even te genieten van de Riesling Binger ‘S’. Favoriet van mij, maar ook van de Rumpfs...

2009 is geen top-jaar! Wel een uitdaging voor de echte wijnmakers! Ik ben erg benieuwd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten