zaterdag 30 januari 2010

Wijntour Franken (4 en 5 mei 2009)

Het is een hele tour van Amsterdam naar Franken! Tot aan Koblenz mijn favoriete A61. Daarna de A3 (Frankfurt-Würzburg). Altijd druk. Eenmaal in Escherndorf is alles de moeite waard. Een hapje eten bij ‘Zum Engel’ en dan snel door naar Rainer Sauer aan de Bocksbeutelstrasse. Sssstttt. Er zijn TV-opnamen! Rainer en Daniel vertellen over wijn voor een Duitse jeugdzender (programma Südwild). Even wachten dus met proeven...

Als de opnames voorbij zijn eten we met z’n allen wat kleine streek-specialiteiten met een glas verrukkelijke Silvaner. En daarna komt het hele pallet van Sauer voorbij. Schitterende Silvaners in verschillende kwaliteitsniveaus (Kabinett, Spätlese, etc.). En een Silvaner uit een betonnen ei. Helga Sauer vertelt leuke verhalen bij de wijnen. Sauer is de Silvaner-tovenaar van Duitsland! Hij beperkt zijn collectie waarschijnlijk op korte termijn bijna volledig tot Silvaners.

De Silvaner Kabinett van de Escherndorfer Fürstenberg is van een uitzonderlijk goede prijs/kwaliteit. Om de Nederlandse gastronomie (en het oog?) tegemoet te komen heb ik aan Sauer gevraagd in ieder geval 500 flessen in een Bourgogne-fles te vullen (in plaats van in een Bocksbeutel). Een deel daarvan gaat in de auto mee naar Amsterdam. Net als mijn favoriet: Freiraum-Silvaner (een geslaagd experiment van de jonge Daniel Sauer). En natuurlijk de heerlijke Rotling (rosé van blauwe en witte druiven).

Op de terugweg (dinsdag 5 mei) haal ik nog wijnen bij Heinz Nikolai (Rheingau, Secco en Riesling), Kruger--Rumpf (Nahe, Riesling en Rosé), Enk (Nahe, Scheurebe) en Fries (Mosel, Spätburgunder Rosé).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten