zondag 13 april 2014

Riesling-Jacht 2014, de nieuwe 2013-ers proeven.

Zoals gebruikelijk start ik de jacht in Franken (omgeving Würzburg, ca. 250 km noordelijk van München). Het land van de Silvaners. Dit keer is Bickel-Stumpf in Thüngersheim de eerste stop. Matthias Stumpf is een voortreffelijk gastheer. Eerst maken we een korte, maar indrukwekkende tour door de wijnbergen. Het Maindal is hier enorm breed waardoor er veel verschillende bodems zijn. Daardoor zijn de, voornamelijk witte wijnen, ook erg onderscheidend. De 2013-ers zijn nog niet afgevuld, dus we proeven de vatmonsters. Geweldig! Bij Bickel-Stumpf staat Silvaner op nummer 1!
Kassler met Kartoffelsalat

Na een heerlijke lunch bij Zum Engel in Dettelbach, door naar Weingut Regie. Alex maakt formidabele Franken-wijnen. Vorig jaar waren de wijnen me te fris gevuld. Nu smaken de 2013-ers een stuk beter. En dat betekent wat! 2013 Is namelijk een stuk moeilijker wijnjaar dan 2012. Mijn favorieten: Spätburgunder Blanc de Noir, Grauburgunder en Kerner.

Op naar de Bocksbeutelstrasse in Escherndorf. Rainer Sauer is mijn favoriete adres in Franken. De witte wijnen zijn me (weer) het beste bevallen van alle producenten die ik heb bezocht op de ProWein 2014. Met Helga en Daniel proef ik de hele 2013-collectie. Geweldig!
De Bocksbeutelstrasse in Escherndorf
We sluiten de avond af bij Zur Krone (Bocksbeutelstrasse). Een bekend adres, maar nu met een nieuwe eigenaar. Heerlijk eten in goed gezelschap. Overnachting dit keer bij Mainaussicht.

Op vrijdagochtend naar de Pfalz. Via Würzburg, Heilbronn en Speyer naar Landau Nussdorf. Een leuk dorp op een heuvel met veel wijnboeren. Mijn bestemming: Emil Bauer. Mooie collectie daar! Vooral de Scheurebe is verrassend goed. Ik ga ervan uit dat Scheu toch een keer een trendwijn wordt. Frisser dan Sauvignon Blanc en niet die kattepis-geur. De Scheu Spätlese (zoet) is fantastisch, net als de Rieslings!
Anne Winterling
Een tour in de Pfalz kan niet zonder een stop bij de Winterlings in Niederkirchen. Gezellig lunchen daar met Anne en Martin. We drinken er een Blanc de Blancs Brut erbij. Heerlijk! Susanne komt ook nog even langs. Die is, sinds ze moeder is geworden, tijdelijk wat minder actief in het bedrijf.

Na een korte stop bij Krebs door naar Benderhof. Wat is dat toch een super-adres voor Pfälzer-wein! Helaas zijn nog niet veel 2013-ers op de fles. Met Martin Haass proef ik een leuke verticaal Scheu. De 2012 is perfect. Daarna nog wat rode wijnen van 2011 en 2012 geproefd. Stuk voor stuk goed.

Ik parkeer de auto bij Gästehaus Im Kirschgarten. Na een korte kennismaking met de eigenaresse loop ik naar Bühler. Volgens Martin Haass kun je daar prima eten en de wijn is oké. Dat klopt! Lekker eten in de tuin, in de zon! Om half acht kleurt de lucht gitzwart. Onweer! Terug naar Kirschgarten voor een biertje.

De zaterdag is voor Rheinhessen en Rheingau. Eerste stop is Bechtheim, bij Matthias Runkel. De 2013 Gewürztraminer is super, net als de nieuwe 2013-er Rieslings. Ik rij door naar Marc Weinreich. Daniel Schmitt is er ook. De nieuwe wijnen van Marc en Daniel zijn uitstekend. Mijn favoriet: Schmitt Grauburgunder.

Langs de Roter hang bij Nierstein op weg naar Hochheim. Daar worden de beste Rheingauer Rieslings gemaakt (vind ik). Een van mijn 'geheime' adresjes is Baison. Het is altijd leuk om te proeven daar. Dit keer is de hele familie aanwezig. Mooie verhalen en verrukkelijke wijnen. Op de 2013-ers moet nog even gewacht worden.

Vatmonsters met Stefan Braunewell
Van Hochheim naar Essenheim is het een kleine 20 auto-minuten. Om 4 uur arriveer ik bij Braunewell. Stefan en ik maken eerst een korte tour door de kelder om de vatmonsters te proberen. De Essenheimer Riesling Kalkstein 2013 wordt een knaller. De Gutsweine 2013 zijn gevuld. Stuk voor stuk heerlijke wijnen. Typisch die Braunewell-stijl: veel smaak en loepzuiver.

Ute, de vrouw van Stefan, brengt ons 's avonds naar Mainz. Stefan heeft een Kneipen-tour gepland. We bezoeken de leukste wijnbars van Mainz. Een heerlijke avond!

In de wijnbergen met Nico Caspari
De volgende dag gaat het verder noordwaarts. Een bezoek aan Caspari-Kappel (Mosel) staat op het programma. Na een mooie rondleiding door de indrukwekkende kelder proef ik een aantal mooie Rieslings met Nico Caspari. De Riesling Urschiefer smaakt goed, net als de Spätburgunder Rosé. Nico en ik maken nog een korte tour door de wijnbergen rond Enkirch. Indrukwekkend steil!

Snel terug naar Amsterdam. Maar ik kan niet zonder asperges aankomen! Bij mijn favoriete adres in Vierlingsbeek 4 kilo ingeslagen. Gelijk één kilo in de pan na aankomst. Autootje uitladen en smullen!
1 opmerking:

  1. Leuk verslag Mark, misschien dat ik na dit lezen maar een kijkje moet gaan nemen in dat gebied! Bekend met de Grauburgunder trocken ? Is ook een fantastische wijn, echt een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen