zaterdag 12 oktober 2013

Duitsland-tour september 2013

Wat eerder op weg naar Duitsland dit jaar. Oktober zit vol met evenementen, dus dit keer geen 'echte' Spätburgunder-jacht. Nu 6, 7 en 8 september 2013 op tour.

Stefan Pfirmann
Eerste stop is Weingut Braun in Meckenheim (Pfalz). Martin en ik proeven de rode vatmonsters. Oa. de 12-er Spätburgunder Spätlese. Dat belooft wat! Flink wat flessen gereserveerd. En na de hele familie Braun de hand te hebben geschud, op weg naar Pfirmann in Landau-Wollmesheim.

Een bezoek aan Pfirmann is altijd leuk! De broers Jürgen (wijnmaker) en Stefan (marketing) staan garant voor een gastvrije ontvangst met mooie wijnen. Mijn favorieten van Pfirmann: Gelber Muskateller (de allerlaatste flessen staan hier in Amsterdam!), Auxerrois (uitverkocht), Riesling Landschneckenkalk en de Spätburgunder 2011.

Pfälzer Teller Keschdebusch
Na een heerlijk lunch bij m'n favoriete eet-adres in de buurt van Landau, Zum Keschdebusch in Birkweiler, door naar Rhodt unter Rietburg. Thorsten Krieger is waar ik moet zijn. Het bulkt van de Kriegers in Rhodt, maar ik ben gelukkig eerder geweest. De Kriegers zitten aan de Theresienstrasse, een van de mooiste straten van de Pfalz. Thorsten moet naar een begrafenis. Ik proef de wijnen samen met zijn vrouw, Eva. De hele collectie komt voorbij. Vooral rood overtuigd, de witte wijnen zijn me iets 'te groen' (paprika).

Scheu van Krieger
Ik zet m'n auto bij Gasthaus Rheinfrank en loop naar Stefan Meyer aan de Edesheimerstraße 17. Stefan ken ik via Facebook. Hij is een jonge talentvolle wijnmaker. En vriendelijk! De kwaliteit van de wijnen overtuigt. De Riesling-liters zijn echt goed. Spätburgunder is mijn favoriet. Na een heerlijke Weinstubeplatte 'Alte Schmiede' loop ik terug naar het Gasthaus.

De zaterdagochtend start ik met een heerlijk 'Sekt-ontbijt' bij Winterling in Niederkirchen. Eén van mijn favoriete adressen in Duitsland. Martin is er voor de ontvangst. Wat een geweldige Bubbels zijn het toch! Je kunt je dag niet beter starten. Met wat kleine flesjes Cuvée Brut voor SemiFredo ga ik onderweg richting Nahe.

Lunch met Marcus Hees
Op de Riesling & Co van 2012 heb ik kennis gemaakt met Marcus Hees. Hij maakt voortreffelijke wijnen in een zijdal van de Nahe, rond het dorpje Auen. De weg naar Auen is erg mooi. Pas net voor het dorp zie je de eerste wijngaarden. Heel veel zijn er verlaten. Marcus vertelt me dat er vroeger veel meer wijn werd gemaakt in Auen. Met name ism. de Genossenschaft.

Momenteel heeft de familie Hees het 'monopolie' van wijn maken in Auen. Het oppervlak aan druiven wordt steeds verder uitgebreid. Marcus heeft ook plannen voor een mooie vinotheek bij de ingang van het dorp. Ambitieuze jonge wijnmaker die Marcus! Zijn wijnen zijn klasse. Moderne Rieslings, een mooie Dornfelder en fijne Spätburgunders. Na een heerlijke lunch van lokale specialiteiten rij ik richting Mosel.

Doel is Elbling-land, de Obermosel. De eerste stop daar is Weingut Biewers in Tawern-Fellerich. Wat een prachtige omgeving daar! Veel fruitbomen, bos en druiven. De familie Biewers hebben de Elbling-prijs gewonnen met hun Elbling Classic. De Elblinge van Biewers zijn mooi, maar ik ben van mening dat die van Matthias Dostert beter zijn.

De wijn bij de Winzersteak
Dostert is de laatste stop van de dag. In het mooie plaatsje Nittel aan de Mosel heeft Carina Curman het moderne restaurant en 'Schlafgut' Culinarium gebouwd. Naast het restaurant is de proefruimte. De hele collectie Elbling-wijnen komt voorbij. Prachtig! Relatief veel zuren, maar daar hou ik van. Aansluitend eet ik een Winzersteak in het Culinarium. Heerlijk met een Spätburgunder van Karl Sonntag. Wat een top-adres!

Na een overnachting in Wellen ga ik op weg naar Trittenheim. Mosel-Rieslings vind ik altijd lastig! De geur van de wijnen is me meestal te penetrant: vuursteen, zwavelig, petrol. Niko Schmitt van Weingut Claes Schmitt moet daar verandering in brengen. Het is inmiddels gaan regenen en flink ook. De wijnbergen langs de Mosel zitten in dikke grijze wolken. Jammer, want het is er zo mooi!

Top Blanc de Noir Sekt!
Melanie, de vrouw van Niko, stelt de hele collectie voor. De start is grandioos, een Sekt van 2009-er Spätburgunder druiven. Concurrentie voor de Winterlings? De jongere Sekten halen het niet bij de 2009. De bubbel is agressiever. De stille wijnen zijn goed, met als hoogtepunt de halfdroge Riesling Jungheld. Ik neem een aantal favorieten mee naar Amsterdam om voor te stellen aan klanten.

De terugweg via België en dan de A2 af naar Amsterdam. Het was weer een mooie trip!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten