donderdag 11 april 2013

Riesling- en Silvanerjacht 2013

April 2013. Tijd voor de jaarlijkse Riesling- en Silvanerjacht!

Donderdag 4 april op weg. Nieuwe auto. Nog kleiner. Seat Mii (ipv Citroen C3). Kijken hoe dat wagentje het redt in de heuvels/bergen.

De eerste bestemming is Franken. Ik pak de Sauerland-route via Siegen, Giessen. Het sneeuwt onderweg. In Franken is het weer droog en boven nul. Het eerste adres is Stich in Bürgstadt. Gerhard heeft me eerder een proefpaket gestuurd en we hebben elkaar gesproken op de ProWein in Düsseldorf. De Silvaner in de literfles is geweldig. En de rode wijnen van Stich overtuigen weer. Na een heerlijke Fränkische Teller in de Gutsausschank rij ik naar Dettelbach.

In Dettelbach bezoek ik Weingut Regie. Alexander heeft een tijd als politie-agent gewerkt. Maar toen overleed zijn vader. Winzer is hij nu. En een hele goede. Helaas zijn de wijnen nog een beetje moe van de vulling. De Blanc de Noir is van goede kwaliteit, net als de Riesling.

Eindbestemming van de donderdag is natuurlijk Rainer Sauer in Escherndorf. Mijn favoriete adres voor droge Silvaners. Wat een collectie weer die 2012-ers. Van liter tot 'Spätlese', alles is fantastisch. De Freiraum heeft dit jaar wat meer Restsuiker (bijna 6 gram/l). Een heerlijke combie met Aziatisch!
Die avond eet en slaap ik bij Mainaussicht. Een heerlijk adres aan de Main even buiten Escherndorf. De gerookte forel is voortreffelijk.

Vrijdag naar de Pfalz. Via Heilbronn en Speyer naar Pfirmann in Landau-Wollmesheim. Altijd een voortreffelijk adres. En met veel plezier proeven met Jürgen. De 2012-collectie is weer zuiver en vrolijk. Ik neem wat flessen Gelber Muskateller mee voor de 4e Amsterdamse Wijnmarkt.

Een fijne lunch bij Zum Keschdebusch in Birkweiler. Drie heerlijke plakken Saumagen met een smakelijk glas Riesling.

Door naar Braun in Meckenheim. Eén van de Winzer van het eerste uur van markvandewijn. De ontvangst van Martin is weer hartelijk. Hij heeft wat 12-ers klaar gezet.
Mooie wijnen. De top-witte wijnen zijn nog niet gebotteld. We proberende de vat-monsters. De 2012-ers zijn super! Geconcentreerd, veel fruit.

Eindstation voor de vrijdag is Winterling. Eerst de wijnen en dan de Sekten. Mooi proeven met Susanne. Riesling Eastside is heerlijk. En de 2012-er Rosé is nog beter dan dan die van 11. De Sekten zijn niet te overtreffen. Mijn favoriet: Pinot Rosé Crémant Pfalz. Eigenwijze bubbel met veel smaak.
Overnachtings-adres is de Bäckerei in Niederkirchen. Altijd leuk! Om 7 uur wordt je gewekt door de geur van brood. En de vogels.

De zaterdag is vol! Eerst naar Benderhof in Kallstadt. Martin Haas maakt weer indruk met zijn wijnen. Fruitig, fris en strak. De Riesling Alte Reben 2012 is super! Een adres waar het moeilijk is te beslissen tussen Weiss- en Grauburgunder (de eerste gaat mee).

En naar Lauermann & Weyer in Bockenheim. Hans Heinrich is in München, dus zijn broer is er. Mooie 12-ers. Maar vooral de Riesling Kerzenstümmel 2011 maakt weer indruk. Helaas beperkt op voorraad.

Over de 'grens' naar Rheinhessen: Matthias Runkel. In Bechtheim probieren we alle 2012-ers. Erg mooie wijnen. Vooral de Riesling en Weissburgunder maken indruk. Mijn favoriet: de 12-er Gewürztraminer. Mooi droog en veel fruit (ananas!).

Op nog geen 500 meter van Runkel woont de jonge wijnmaker Marc Weinreich. Alles bio daar en een leuk overnachtings-adres. Daniel Schmitt, een goede vriend van Marc, is er ook. We proeven de 2012-ers. Een aantal blind (dank Nina Weinreich!). Beide wijnmakers zijn echt goed.

Door naar Jens Windisch in Mommenheim. Jens maakt fantastische Rheinhessen-Silvaners. Zo goed dat ze in de buurt komen van de Silvaners van Rainer Sauer. Weingut Werther Windisch is pas 5 jaar bezig met flessen-verkoop. De kwaliteit van de wijnen is prima. En Jens is een aardige vent.

De laatste stop van de zaterdag is Essenheim. Hoe kan het ook anders? Stefan Braunewell is er. Hij heeft een heerlijk huis laten bouwen met uitzicht over de wijngaarden. Vandaag doen we een Spätburgunder-proef (dat is weer eens wat anders dan alleen Riesling en Silvaner!). Diverse jaargangen Spätburgunder komen op tafel. Mooi om zoveel verschillen te proeven. En wat een kwaliteit. Alles ongefilterd.

Na een lekker ontbijtje bij Stefan rij ik naar Steitz in Stein-Bockenheim. Een adres waar ik zo'n 7 jaar geleden voor het laatst ben geweest. Ik proef de 2012-ers met Christian. Goede kwaliteit. Neem ik Steitz op in mijn assortiment?

De laatste stop in Duitsland is Sermann-Kreuzberg in Altenahr. Het is inmiddels heerlijk weer geworden! In het zonnetje op het terras van de Sermanns probeer ik de 12-er Rivaner, Weissburgunder en Rivaner. De Bellabianca van 2012 is helaas nog niet in de verkoop. Maar dat gaat niet lang meer duren!
Op naar Amsterdam! De weg omhoog in Altenahr is afgesloten vanwege een ernstig motor-ongeluk. Dus langs het mooie riviertje de Ahr weer naar de Autobahn. De A61 op en dan nog even stoppen voor wat heerlijke witte asperges in Vierlingsbeek. Bij De Overbeek liggen ze er gelukkig!

En het kleine autootje heeft zich prima gehouden...Geen opmerkingen:

Een reactie posten