donderdag 18 oktober 2012

Spätburgunder-jacht 2012

Donderdag 4 oktober begint mijn Spätburgunder-jacht. Eerste stop is Landau-Wollmesheim (Pfalz). Weer op bezoek bij Jürgen Pfirmann. Na zijn ramp-jaar 2010, hagel vernielde 80% van de druiven, is 2011 weer goed. Wit smaakt, zoals gebruikelijk, heel fijn. Mooie Grauburgunder en fijne minerale Rieslings. Maar ik ben op jacht naar rood...

Drunkenmonday heeft Jürgens Spätburgunder Kalkgestein 2009 heel goed beoordeeld. En deze is dan ook echt prachtig. Mooi rond, geen overdreven hout, sappig. Die gaat mee naar Amsterdam.

Pfälzer Teller
Een bezoek aan de Pfalz kan niet zonder het eten van een Pfälzer Teller (Braadworst, Saumagen en Leberknödel met zuurkool). Op aanraden van Jürgen rij ik naar het dorpje Leinsweiler. Heerlijk eten bij Rebmann.

En dan snel door! De eindbestemming van vandaag is het dorp Korb, net noordelijk van Stuttgart, Württemberg dus. Het is inmiddels echt hard gaan regenen. Dwars door Karlsruhe de A8 op. De berg op in de file. Met 3 kwartier vertraging kom ik aan in Korb. Een mooi dorpje omringd door wijnbergen.

Heerlijk rood van Zimmerle
Jens Zimmerle is er voor een hartelijk welkom. We proeven de wijnen. Jens wordt af en toe afgewisseld - de druiven van de buurman komen binnen op het huis - door vader Friedrich. Vooral rood is fantastisch! De Glüver Spätburgunder (2011) is al heerlijk (wel jong). De Kerf Lemberger is één grote Cassis-neus. De oudere 2009-ers (oa. de Triologie) zijn echt waanzinnig goed!

Overnachten doe ik bij Hotel Hahnen. Een prima Hotelletje. En de gutbürgerliche Küche van de Kelterstube is om de hoek.

De volgende dag (vrijdag) naar de Bodensee. Zuidwaarts, snel richting Hagnau. Ongelooflijk! De mist trekt net op boven het meer en de zon knalt de wolken weg. Bij Kress is het werkelijk fantastisch. Wat een huis en wat een plek. Beneden zie ik de boten af en aan varen over het meer. En de zon wordt steeds krachtiger.

De wijnen... Ik heb zelden zo'n mooie Müller-Thurgau geproefd. Ook de Grauburgunder staat in mijn persoonlijke top 10. Eigenlijk zijn alle wijnen (ook de rode Spätburgunder) super. En Hagnau en Meersburg zijn zeker een bezoek waard. Overal zijn leuke hotels en restaurants.

Weer richting noorden. Naar Mettenheim in Rheinhessen. Het weer is goed, dus het gaat snel op de Autobahn. In Mettenheim op bezoek bij Daniel Schmitt. Een jonge talentvolle wijnmaker. Ik proef de hele collectie (droog). Vooral de Grauburgunder 2011 en de Spätburgunder 2009 vallen in de smaak.

Ik slaap in het Gasthof Halbgewachs in Rheindürkheim. Een beetje vergane glorie, maar wel met een heerlijk restaurant. Het wild zwijn kan ik van harte aanraden. Ook de wijnkaart is prima.

Arno Schembs met Kvadratur (rood)
Op zaterdagochtend langs Arno Schembs in Worms. Arno verwacht een grote groep proevers om 10 uur. Dus er is weinig tijd. Ik proef een aantal van zijn wijnen en ga met een proefpakket weer op weg.

Volgende stop is Roll in Dittelsheim. Dit is het adres waar Matthias Runkel een deel van zijn opleiding heeft gevolgd. Ik heb eerder een heerlijke Frühburgunder geproefd van het huis. Aardige vent die Christian Roll en hij maakt mooie wijnen. Vooral de Weissburgunder 2011 springt er uit. Wel wat veel alcohol: 14%.

De laatste stop is bij 'oude bekende' Matthias Müller in Spay (Mittelrhein). Een klant van me heeft specifiek gevraagd naar de Rieslings van Matthias. Met 60 flessen Riesling Spätlese Mandelstein rij ik naar Nederland. Het is inmiddels weer gaan regenen :-(

Geen opmerkingen:

Een reactie posten