zondag 8 april 2012

Riesling-Jacht 2012

Donderdag 29 maart vertrek ik naar Duitsland voor mijn jaarlijkse Riesling-Jacht! Deze keer start ik in Silvaner-land, nl. in Franken. De eerste stop is aan de Bocksbeutelstrasse 15 in Escherndorf, bij Rainer Sauer. Daar aangekomen ontmoet ik een Tsjechische importeur die vraagt naar waar hij moet zijn voor Sauer. Ik vraag hem of hij Horst of Rainer bedoelt. Weet hij niet. Mijn advies "ga naar Rainer Sauer voor droge Silvaners, voor edelzoet naar Horst" neemt hij aan. Samen lopen we naar de proefruimte van Rainer Sauer.

Secco en Müller
Een snelle hand van Daniel Sauer. Hij moet naar een Prüfung voor de nieuwe AP-nummers. Helga Sauer is er wel en even later schuift ook Rainer aan. We proeven de hele serie nieuwe 2011-er Silvaners. Wat een heerlijke wijnen! Vooral de Freiraum Silvaner van Daniel maakt weer indruk! Veel fruit, heerlijk dik, maar strak. Mijn Tsjechische collega koopt ook de Freiraum in. Rainer haalt nog wat keldermonsters, oa. een fantastische 2011-er Rotling.

Volgende stop is bij Benz in Beckstein, in het mooie Taubertal. Niet heel lang geleden was het Taubertal het grootste Duitse aaneengesloten wijnbouwgebied met 10.000 ha. Daarvan is nu nog maar 1.000 ha over. Dit is ook duidelijk te zien. Een heleboel hellingen met druiven zijn verlaten en verwaarloosd.

Heerlijke wijnen bij Benz
Corina Benz presenteert de nieuwe lijn van Benz-wijnen: Blanc, Rosé en Noir. Wijnen die met name bedoeld zijn voor het jonge wijnpubliek. Ik krijg een rondleiding over het wijngoed. De familie Benz heeft kort geleden flink verbouwd. Alles ziet er piekfijn uit. Vooral de nieuwe ‘proeftunnel’ en de ‘Schatzkeller’ zijn prachtig. Corina, Hubert en ik maken een korte wandeling door de wijngaarden rond het huis.

’s Avonds proberen we de wijnen. Met name de Silvaners en Burgunders zijn erg goed. Van de nieuwe Benz-lijn is de Blanc (Silvaner en Weissburgunder) de favoriet. De wijnen hebben duidelijk meer een Frankenwijn-karakter dan Baden. Ik eet met de hele familie in de proefruimte. Heerlijke lokale specialiteiten: Aardappelsalade en diverse soorten vlees. De laatste wijn van de avond is een juweeltje: Tauberschwarz, een lokale rode specialiteit. Ik overnacht in een klein hotel in Lauda.

Vrijdag 30 maart staat in het teken van Baden. Vanaf Beckstein is het een flink eind naar Müllheim. En de A5, Karlsruhe – Basel, is vol wegwerkzaamheden. Het doel is het huis Schindler. Bekend om zijn fantastische Gutedel, een lokale specialiteit die ook relatief veel in Zwitserland (onder de naam Chasselas) wordt gemaakt. Wolfgang Schindler is een aardige rustige man die de tijd neemt om over zijn wijnen te vertellen. De Gutedel-wijnen vind ik heerlijk. Mooi strak, ideaal voor bij asperges.
Madonna in de Wijnbergen

Van Müllheim naar Gottenheim gereden. Gottenheim ligt in de Tuniberg, een gebied net even ten zuiden van de oude vulkaanpuist Kaiserstuhl. Het domein van de Burgunders. Ik bezoek het Weingut Hunn. Martina en ik hebben al eerder kennis gemaakt op de Riesling&Co 2011. De Burgunders van Hunn zijn heerlijk, met name de Chardonnay is voortreffelijk. Veel tropisch fruit, zuivere wijn. Zelfs het druivensap - een vak apart, geloof me - is heerlijk. Kijken of Nederland het met me eens is.

's Avonds heerlijk gegeten bij Zur Krone in Gottenheim. De echte Duitse keuken. Aan de tafel naast me wordt een kaartje gelegd. Met een biertje.

Zaterdag 31 maart is een volle dag. Maar liefst 4 wijnhuizen bezoeken. Ik twijfel: over de A5 (door Duitsland) richting noorden, of toch via Frankrijk. Ik kies voor de laatste. Dus via de mooie Elzas (E35) rij ik Duitsland binnen.

Bij Winterling: altijd feest!
Möwes in Weyer is de eerste stop! Michael is op een wijnmarkt in Bad Dürkheim. Met 2 doosjes Rieslaner Auslese ga ik richting Niederkirchen. Anne Winterling is er. Samen met een nieuwe klant proeven we de wijnen en Sekten. Super! De 2011 Rosé smaakt als de 2009-er. Ook de Rieslings zijn prima. Vooral die van de Deidesheimer Herrgottsacker. Helaas nog geen etiketten. De Sekten zijn, zoals altijd, van uitzonderlijke kwaliteit. Mijn favorieten: Pinot Rosé Brut en Blanc de Blancs *S*.
De Haas op de schroefdop

Door naar Kallstadt. Net voor Bernd Philippi naar rechts in de richting van Freinsheim. Daar zit het wijnhuis Benderhof. Drie jaar geleden voor het laatst geweest. Het bedrijf wordt nu gerund door de jonge Martin Haass. Er waait een frisse nieuwe wind door het huis. En de wijnen zijn nog beter geworden! De Burgunders en vooral de Rieslings maken indruk. Ook de Scheurebe Trocken is verrukkelijk. We gaan de samenwerking met Martin voortzetten.

Roosvicee in Duitsland
Op naar Essenheim in Rheinhessen. Net gehoord van Christian dat Stefan Braunewell vanochtend vader is geworden van een zoon met de naam Louis. Hij is dan ook niet op het wijngoed maar in het ziekenhuis in Mainz. Christian en vader Axel zijn ook prima gezelschap voor een mooie proeverij. De 2011-ers van Braunewell zijn weer top: Guts- en Terroirweine. Het is een beetje chaotisch. Er komen nog veel klanten even binnen om wijnen in te kopen. En de kersverse opa en oma willen nog op bezoek bij hun kleinkind!

Laat in de avond eet ik met Christian en zijn vriendin bij Weedenhof in Jugenheim. Prima keuken met eerlijke gerechten. En met een voortreffelijke wijnkaart. Ik overnacht in een fijn appartement aan de rand van Essenheim.

De zondagochtend, 1 april, steek ik de Rijn en Main over naar Hochheim. Mijn favoriete Rieslings komen uit dit leuke plaatsje. Over het algemeen smaken de wijnen hier wat meer Fränkisch (droger/strakker) dan in het westelijke deel van de Rheingau. Baison blijft een van mijn favoriete wijnhuizen. Ik proef weer heerlijke Rieslings daar en een voortreffelijke Blanc de Noir. Export ziet de familie nog steeds niet echt zitten. Ze raken de wijnen gemakkelijk kwijt via de lokale verkoop.

Tobias in Hundertgulden
Weer terug naar Rheinhessen. Van Mainz rij ik in de richting van Bingen. Doel is Appenheim. Hier woont de sympathieke 20-jarige wijnmaker Tobias Knewitz, een goede vriend van Christian en Stefan Braunewell. We maken eerst een korte tour door de wijnbergen rond Appenheim en Ingelheim. Mooi die wijnbergen Hundertgulden en Goldberg. We proeven de vatmonsters van de Ortsweine. Stuk voor stuk pracht-wijnen. Tobias laat me weer eens zien dat ze ook in Rheinhessen super Silvaners kunnen maken. Met wat proefflessen, waaronder de top Riesling Hundertgulden, neem ik afscheid. Knewitz komt, zo goed als zeker, in de collectie!

En nu echt naar Amsterdam! De Nahe over naar Laubenheim en dan omhoog naar Dorsheim. Steffen Enk heeft een proefpakket voor me klaar gezet. Die gaat nog net in de auto. En dan op de cruise control de A61 af...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten