zondag 23 oktober 2011

Rondje Duitsland in 3 dagen!

Een kleine week na de Bloggers-tour weer op reis in Duitsland! Eerste bestemming: Franken (land van de Bocksbeutels). We rijden vanuit Amsterdam, via Arnhem, Dortmund, Kassel en dan zuidwaarts. Eerste stop is in het dal van de Fränkische Saale: Hammelburg. Mooie omgeving, veel burchten, steile kliffen. En prima wijnen bij Stefan Ruppert. We proeven Müller-Thurgau, Silvaner en Riesling. Stefan richt zich steeds meer op de jongere wijndrinker. Net even wat meer restsuiker dan Fränkisch Trocken, nl. rond de 8 gr/l.
In de Vinotheek van Baldauf

Door naar Baldauf in Ramsthal. Da's even wat anders dan proeven in een boerenschuur of aan de keukentafel. Hyper-moderne vinotheek. Alles glimt! En de wijnen mogen er zijn! Strakke, droge Silvaners en Rieslings. Mooie etiketten. En een Müller-Thurgau Zero met 0 gr/l restsuiker. De Scheurebe Kabinett Trocken is een juweeltje. En Baldauf verkoopt die leuke kleine Bocksbeuteltjes (0,25 l).

Op het pontje Nordheim-Escherndorf
Door naar Nordheim. We checken in bij Hotel Weininsel. Nu snel met het pontje over naar Escherndorf. Op bezoek bij Rainer Sauer. Eerst een glas Federweisser/Bremser tegenover de camping. Dan door naar de Bocksbeutelstrasse 15. Helga is er en een groep klanten. Altijd leuk! We proeven met z'n allen. Wat een heerlijke wijnen! De 2010-ers zijn al grotendeels uitverkocht. Gelukkig heb ik gereserveerd (oa. Müller-Thurgau in de literfles en Silvaner Fürstenberg). Afsluitend nog even met Rainer en Daniel (Jungwinzer des Jahres!) de kelder in voor het proeven van de 2011-ers.
Daniel Sauer: Jungwinzer des Jahres

Terug naar Nordheim. Weer met het pontje de Main over. Eten bij Zur Sonne (vlakbij de kerk). Aanrader!

Op zondag vroeg weg. Eerste stop bij Am Öhlspiel in Sommerhausen. Junior is nog in de kerk (dat doet-ie 2 x per jaar!). We proeven een aantal mooie Franken-wijnen. Vooral de Silvaner Spätlese 'Konrad' maakt indruk, net als de rode Frühburgunder (uniek voor Franken).

Door naar Benz in Lauda/Königshofen (grens van Franken/Baden). In het Taubertal. Ca. 200 jaar geleden waren de wijnhuizen in dit dal dé leveranciers voor grote steden als München, Stuttgart en Frankfurt. De wijnen van Benz maken veel indruk. Alles is fantastisch! Zuiver en smakelijk. Heerlijk wit en indrukwekkend rood. De familie heeft leuke ideeën, oa. een hotel bovenop de heuvel, uitkijkend over Beckstein. We slaan flink wat bocksbeutels in. Hier komen we terug!

Vervolgens naar Bürgstadt. Nee, niet naar Fürst. We gaan naar Josef Walter. De druiven in Bürgstadt hebben zwaar te lijden gehad onder de vorst van 4/5 mei. Het tweede achtereenvolgende slechte jaar! Walter maakt vooral rode wijnen (ca. 3/4 is rood). Mooie Blanc de Noir en dikke houtgerijpte Spätburgunders.

De volgende afspraak, bij Simon-Bürkle in Zwingenberg (Hessische Bergstrasse), gaan we absoluut niet redden. De weg door het Odernwald is lang en gaat traag. Veel vakantieverkeer dat geniet van het mooie weer. Met een uur vertraging komen we aan in Zwingenberg. Snel proeven bij Simon-Bürkle. Mooie Riesling, Grauburgunder en Auxerrois. Proefflessen gaan mee.
Zander bij ' Zur Sonne'

Het eten valt helaas tegen in het dorp omdat de leukste restaurantjes al vol zitten. Slapen in Zur Bergstrasse in Zwingenberg...

De volgende dag is de bestemming Trier. Eerst even een stop bij Enk in Dorsheim (Nahe). De druiven van 2011 zijn binnen. Naar de kelder. De jonge wijnen proeven. De Scheurebe 2011 smaakt nu al super. Ook de Rieslings zijn goed. Dat belooft wat!

Riesling van Fam. Rauen (Mosel)
Zo'n 15 km stroomafwaarts van Trier ligt het wijndorpje Thörnich. Hier woont de familie Rauen. Harald heeft me al eens een mooi proefpakket gestuurd. Tijd om persoonlijk kennis te maken en te proeven. Wauw! Mooie Rieslings en Burgunders. Die komen zeker op de proeftafel op 30 oktober! Harald en Maria zijn super sympathiek. De eerste proeffles Weissburgunder is voor Bert van rest. Blauw aan de Wal.

De maandagmiddag sluiten we af met shoppen in Trier. Op dinsdag rijden we, dwars door de Eifel, weer terug naar Amsterdam...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten