vrijdag 21 oktober 2011

Wijnbloggers-tour (6-9 oktober)

Uitnodiging van het Duitse Wijninstituut. Of ik zin heb om mee te gaan op wijntour door Rheinhessen, Nahe en Pfalz met een internationale groep Wijnbloggers. Ja, natuurlijk!

Op donderdag 6 oktober vroeg weg. Eerst even naar Stefan Braunewell. Om een aantal wijnen in te kopen en wat prijzen door te spreken. Oa. de holland cuvee is beschikbaar. En de beste Duitse Rode wijn van 2011 (Braunewell St. Laurent 2009)...

Tweede stop is Sohns in Geisenheim (Rheingau). Ik heb eerder zijn wijnen geproefd en die hebben een goede indruk achtergelaten. Sympathieke jonge wijnmaker is Pascal. Hij is ook fanatiek lid van de WeinElf, de voetballende wijnmakers. Proefflessen gaan mee.

Voordat ik naar het Park Hotel in Mainz rij stop ik nog even in Mainz-Kostheim, noordelijk van de Rijn/oude stad’ Mainz (Rheingau dus). Op bezoek bij Ernst Peter Schilling. Leuk om kennis te maken. De kwaliteit/prijs verhouding van de wijnen ligt waanzinnig hoog! Helaas zijn de meeste 2010-ers al uitverkocht.

Vervolgens rij ik naar het Park Hotel in Mainz. Inchecken. Om ca. 19 uur heeft inmiddels zich al een groepje internationale wijnbloggers gemeld. Met een verfrissend glas Sekt in de hand maken we kennis.

Het Duitse Wijninstituut verwelkomt de groep (een bont gezelschap van wijnschrijvers uit Canada, China, Finland, Noorwegen, Denemarken, België en Nederland). Na mooie woorden van Andreas Kaul schuiven we aan voor het heerlijke diner met prachtige wijnen.

De vrijdag start met een bezoek aan Louis Guntrum in Nierstein (Rheinhessen). De hoge temperaturen van de afgelopen weken zijn weg. Er staat een flinke wind en de temperatuur is een graad of 10. We besluiten toch de wijnbergen te bezoeken.

Konstantin vertelt enthousiast over de historie van het wijnhuis. Uiteraard is de Roter Hang een veel besproken onderwerp. Wat betreft bodem is het een van de meeste unieke wijnbergen van Duitsland.

We proeven een uitgebreide serie Rieslings (verschillende ‘Lagen’ en jaartallen). Konstantin maakt duidelijk dat de Rieslings van de Roter Hang meer tijd vragen dan Rieslings van de andere wijnbergen. Het verschil met de Rieslings van andere wijnbergen is inderdaad goed te proeven. We eindigen met een fabuleuze Silvaner TBA van 1982. Heerlijk!

Na een uitgebreide lunch bij Louis Guntrum gaan we op weg naar Grünstadt (Pfalz). De ene helft van de groep doet een dutje in de bus. De andere wisselt ervaringen van de ochtend uit.

We stoppen bij Weingut Gaul. Twee enthousiaste zussen maken hier hele mooie wijnen. We proeven flink wat 2010-ers. Helaas kent de proeverij niet echt een thema, maar is het meer een ‘assortimentsproeverij’... 

We gaan met de groep nog even de ‘kelders’ in. Indrukwekkend, veel staal, maar ook wat eiken. De groep krijgt een tweetal vatmonsters voor de neus. Altijd leuk en interessant.

Na een heerlijk diner in Grünstadt-Sausenheim bij Am Bienenbrunnen gaan we weer terug naar Mainz. Nog een biertje in de bar…

Het programma voor de zaterdag is flink gevuld. Maar liefst 4 wijnhuizen!

De eerste stop is bij Weingut Teschke in Gau-Algesheim (Laurenziberg). Michael Teschke is de Silvaner (Sylvaner!) tovenaar van Rheinhessen. We proeven een mooie serie Sylvaners. Vooral die van 2003 maakt indruk. Mooi citrus, fijn fruit. Ook de Blaue Silvaners komen op tafel. Leuke, interessante wijn.

Door naar Kruger-Rumpf in Münster-Sarmsheim (Nahe). Een 'oude bekende'. Tijdens de heerlijke lunch in De Weinstube van Cornelia krijgen we een mooie serie 2010 te proeven. Stuk voor stuk juweeltjes. Georg gebruikt steeds meer oud hout, ook voor zijn Rieslings. En Silvaner maakt een comeback is zijn voorspelling.

Op 10 minuten stroomopwaarts van de Nahe ligt het dorpje Langenlonsheim. Home of Martin Tesch, land of Rock-'n-Roll. Tesch is Toten Hosen, Kiss, Gibson en wijn (en VDP!). Onder een boeiend verhaal proeven we een 6-tal wijnen. De etiketten en marketing overtuigen...

De afsluiting van de trip is bij de Königsmühle van Dirk Würtz ('King of German Wine-bloggers'). Dirk maakt zelf zijn wijnen in Gau-Odernheim (Rheinhessen), daarnaast is hij bedrijfsleider bij Balthasar Ress in Hattenheim (Rheingau). Wauw! Spetterende avond met mooie wijnen, Rammstein en leuk gezelschap. Wat een finish!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten