woensdag 27 juli 2011

Lukas Krauss in Lambsheim (Pfalz)

Lambsheim in de Pfalz. Onder de rook van Ludwigshafen maakt de 23-jarige (!) Lukas Krauss (de man met Hut (hoed)) zijn wijnen. Niet tegen het Pfalzer Woud, maar op de vlakke zand- lössgronden.

Lukas heeft het wijn maken geleerd van zijn vader en bij Müller-Catoir (daar werkt hij nog steeds een aantal dagen in de week). Promo van de wijnen vindt plaats middels Facebook en Twitter. Z’n website is schitterend: http://www.lukas-krauss.de/

De hoed van Lukas is onafscheidelijk. Hij heeft er een stuk of 5. En zonder krijgt-ie een koude kop.
De classificatie van de wijnen is vernieuwend. Geen Kabinett, Spätlese, etc. Maar 1 ‘hut’ voor ‘basis-kwaliteit’, 3 hüter is perfect. Geen kaart met 50 wijnen. Maar overzichtelijk, nl. 7 verschillende wijnen, 5 witte en 2 rode (allen droog).

De wijnen. We starten met een liter-wijn (een cuvee van oa. Müller-Thurgau) van vader Krauss. Prima drink-wijn. Dat belooft wat! En nu die van Lukas…

Silvaner is de favoriete druif van Lukas. Zo’n 4 jaar geleden begon hij met deze druif zijn eerste eigen wijn te maken. Ik ben groot liefhebber van de Franken-Silvaners, maar deze van Lukas is een geduchte concurrent. Fris en vol, wat aards. Nog wel wat gesloten.

Over naar de Grüner Veltliner. Deze hippe druif heeft vnl. zijn faam gekregen door Oostenrijkse wijnmakers. Maar ook in Duitsland past deze druif prima. Overtuig jezelf met deze GruVe van Lukas. Mooi droog, beetje rokerig, klein wit pepertje.

En dan de Riesling. Eén met 1 Hut en 1 met 2. Die met 1 Hut is volledig in staal grootgebracht. Die met 2 komt uit een oud eikenhouten vat. Wauw! Super Rieslings. Die met 2 Hüter heeft nog meer diepte dan die met 1 Hut.

Topper uit de collectie is toch wel de Grauburgunder. Ongelooflijk! Veel smaak en lengte. Eén van de beste 2010-er Grauburgunders die ik tot nu toe geproefd heb.

Als laatste nog een rode proeven: Krausse Schwarzer. Een Cuvee van Portugieser en Schwarzriesling (Pinot Meunier). Mooi fruitig. Voor mij is de Portugieser iets te prominent…

Lukas Krauss is een sympathieke jonge wijnmaker. Als je bij hem langs gaat, neem dan in ieder geval een pak (of meer) chocoladevla mee! Daar is-ie gek op…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten