maandag 11 april 2011

Riesling-Jacht 2011

Wat een heerlijkheid. Rieslings proeven…

Vertrek op donderdag 31 maart. Eerste adres is Wein- und Sektgut Braun in Meckenheim (Pfalz). Ik lig wat voor op m’n schema. Dus even kort langs Michael Braun (Martin is op promotietour in Noord-Duitsland). Mooie, frisse 2010-ers in de nieuwe collectie. En flink wat Spätburgunders ingeladen.

Door naar Pfirmann in Landau (Wollmesheim). Jürgen heeft veel ellende gehad in 2010. Hagel in juni en vervolgens alleen maar regen hebben een opbrengst van zo’n 30% van een normaal jaar opgeleverd. Van de terroir-wijnen is alleen de Kalkmergel beschikbaar en die is goed. Van de blauwe druiven heeft Jürgen een interessante rosé gemaak. Smaakvol en mooi van kleur…

Volgende stop is Koch in Hainfeld. Lokaal een van de grotere wijnhuizen aan de Weinstrasse. Mooie wijnen voor scherpe prijzen. Met name de Spätburgunder en Rosé bevallen me. Of ligt dat aan het weer? Het zonnetje schijnt uitbundig en de temperatuur ligt inmiddels rond de 20 graden.

Laatste adres is Möwes in Weyher in der Pfalz. Wat mij betreft één van de mooiste dorpjes van de Pfalz. Dicht geplakt tegen de bossen van het Pfalzer Wald en overal druiven. De bodem rond Weyher heeft een unieke verscheidenheid: granit, kalk, bontzandsteen, schiefer en kalkmergel. Michael Möwes maakt prachtige wijnen. Oa. droge Rieslings van wel 5 verschillende bodems. Ook de zoete wijnen zijn sterk.

Vrijdag 1 april op bezoek bij Lauermann-Weyer in Bockenheim (Noord-Pfalz). Wat een pracht-wijnhuis. Schitterende ‘Villa’ en geniale wijnen. Hans-Heinrich verzorgt een leuke proeverij en tour door het huis. De Riesling Kerzenstümmel is een juweeltje! Nieuw adres in de collectie, zeker!

Vervolgens Rheinhessen in, richting Westhofen. 24 Flessen Seehof Auxerrois ingeladen na een kort gesprekje met Florian Fauth.

Noordelijk van Westhofen ligt Bechtheim. Het dorp waar ook Weingut Dreissigacker zit. Maar dat is niet mijn doel. Dat is nl. Weingut Runkel. Op Twitter wordt Matthias Runkel als een jong talent neergezet. En dat is-ie zeker! Pracht-wijnen voor relatief weinig geld. De M-lijn (Matthias eigen wijnen) is super! Een loepzuivere Faberrebe (kijk maar eens op Wiki!) en een Spätburgunder-kanon uit het eikenhouten vat. En ook nog een betaalbare Trockenbeerenauslese. Met een mooi proefpakket rij ik verder.

Door naar Nierstein. Vroeger kwam daar vooral ondrinkbare meuk vandaan. Tegenwoordig zijn de wijnen vaak van topkwaliteit. Eigenzinning terroir: ‘Roter Hang’. Eerst naar Strub, bekend van zijn Grüner Veltliner. Prachtige wijn, fruitig en zuiver. Ook de Weissburgunder is mooi. En dan de wijnen van Schätzel. Wauw! Die Kai kan niet alleen wijnen maken. Hij heeft ook zeker talent voor vormgeving. Pracht-website en mooie etiketten. De meeste wijnen zijn helaas uitverkocht en het aanbod van 2010-ers is niet groot…

Eindbestemming van de dag: Braunewell in Essenheim. Vertrouwd adres natuurlijk Stefan en ik bezoeken de wijnbergen. Er wordt nieuwe Cabernet Sauvignon aangeplant. Daarna bespreken we de reserveringen van wijnen voor 2011. ‘s Avonds eten bij Dirk Maus. Altijd een belevenis! We sluiten de avond af in gezelschap van Dirk met een aantal Italiaanse Wijnen van een lokale importeur.

Na het ontbijt op weg naar de Rheingau. Weingut Baison in Hochheim. De Riesling-specialist. Prachtige zuivere, minerale wijnen. Van basis (liter) tot Spätlese. Een doosje van 6 proefflessen gaat mee. Dan toch echt richting Amsterdam! Nog een korte stop bij Weingut Werner in Ingelheim. Mooie eco-wijnen. Daarna in Dorsheim (Nahe) nog een proefdoos 2010-ers van Steffen Enk ophalen. En nog even proeven bij Montigny (in Laubenheim).

Om 18 uur weer terug in Amsterdam. De auto uitladen onder het genot van een glas Riesling&Silvaner van Enk...

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag. De Riesling is een interessante wijn.
    Weet je al welke wijnen er straks in je assortiment komen?

    Groet,Erwin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo goed als zeker die van Lauermann-Weyer en Runkel. En misschien Strub...

    BeantwoordenVerwijderen