maandag 21 februari 2011

Wijntour februari 2011: Nahe, Rheinhessen en Ahr

Nahe
Een heerlijk weekend aan de Nahe. Wat een gastvrijheid bij Weingut Mathern in Niederhausen. Gloria Mathern laat ons eerst de kamer zien. Daarna gaan we de droge Rieslings van 2010 proeven.
Die zijn niet gemakkelijk! Het zuurgehalte is redelijk hoog (zo rond de 8,0 promille). Wat opvalt is vooral de stevigheid van de zuren. De wijnen zijn natuurlijk ook nog piepjong. Over een maand, na de botteling, moeten ze beslist beter smaken.

Vlakbij Niederhausen ligt het leuke restaurant Hermannshölle. Precies onder een van de beroemdste wijnbergen van de Nahe met dezelfde naam. Hermannshölle heeft een simpele lokale keuken, met net wat extra finesse. De wijnkaart is voortreffelijk. En op loopafstand kun je nog even naar Hermann Dönhoff in Oberhausen. Een van de allergrootsten van de Nahe.

Rheinhessen
Vanaf Niederhausen is het ca. 45 minuten rijden naar de stad Mainz met haar prachtige Kathedraal. Jammer dat alle winkelstraten van de grotere Europese steden op elkaar lijken!

Een korte stop in Hochheim (Rheingau) bij Baison: ‘Hallo Mark. Alle Weine sind ausgetrunken!’ Da’s duidelijke taal. Toch nog even 12 liters Riesling ingeslagen voor eigen gebruik ;-). Door naar Essenheim. Doel is Braunewell. Maar eerst eten bij de Domherrenhof van Dirk Maus.

Wat een meesterkok is die Dirk Maus toch. Een Sauerbraten die smelt op je tong. Heerlijke stevige Zander. En met een glas Braunewell Riesling Kalkstein smaakt al dat lekkers nog beter!
Nu naar Braunewell. De kelder in voor de 2010-ers. Een beetje gespannen leidt Christian ons rond. We proeven de basis-Rieslings en die zijn prima (zeker ook de liter!). Stefan schuift ook aan. Het geweld van de Riesling Kalkstein, BLUME en Teufelspfad volgt. De eerste 2 zijn nu al super. Teufelspfad is duidelijk geslotener. De 2010-ers van Braunewell beloven weer heerlijk te worden. Ook de Burgunders en Silvaner smaken goed. Botteling half maart…

Van Essenheim weer terug richting Niederhausen. Even naar Peter Kaul (bekend van Twitter: @PeterKaul) in Hackenheim (op de grens van Rheinhessen en Nahe). We proeven de droge 2009-er Rieslings en een Chardonnay (uit de Nahe). Mooie wijnen. Ook rood (Spätburgunder en Regent) is goed. Peter legt zich toe op de productie van een beperkt aantal wijnen. Zijn kaart is dan ook niet zo uitgebreid als bij vele andere wijnboeren.

Ahr
Op zondagochtend gaan we op de terugreis. Het is gaan sneeuwen in de nacht. Gelukkig is de temperatuur net boven nul. De wegen zitten zo onder de pekel dat ze prima berijdbaar zijn. Na de Hondsrug wordt het droog en stijgt de temperatuur.

Tussen de middag stoppen we voor de deur van Sermann-Kreuzberg in Altenahr (Ahr). We proeven de Riesling en Weissburgunder van 2010. Beide heerlijk! Met een lichte voorkeur voor de Riesling. Helaas is dit jaar het aantal wijnen zeer beperkt. Gelukkig heb ik wel weer minimaal 1.000 flessen Bellabianca Blanc de Noir kunnen reserveren. En die is weer geweldig! De eerste 90 flessen verdwijnen met een glimlach in het overvolle autootje. De rest komt gelukkig met de vrachtwagen!

Weer een heerlijk weekend met leuke wijn-ontdekkingen. En het blijkt maar weer dat de Duitse keuken geweldig is! En ja, het gezelschap was natuurlijk ook weer niet te overtreffen ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten