zondag 11 juli 2010

Sekt-Jacht 9 en 10 Juli 2010

Sekt. Wat mij betreft één van de moeilijkste wijnen om te proberen. De smaak van de wijn wordt (uiteraard) sterk beïnvloed door het koolzuur. Leuke uitdaging!

Wat een weertje! Op vrijdagochtend in Amsterdam al 21 graden. In Westhofen (Rheinhessen) is het om 11 uur al 31 graden! Bij Florian (Seehof) de Burgunders van Kalksteen vergeleken. Auxerrois vs. Weiss- en Grauburgunder. Ai! Moeilijk! Mn. de Weissburgunder toont mooie frisheid en is lekker dik. Toch blijft de Auxerrois favoriet. Ideale, karaktervolle zomerwijn! Jammer dat er geen asperges meer zijn. Ook de Rieslings van Florian zijn super.

Door naar Rudi Möwes. De Geheimtip van de Pfalz als het gaat om Rieslings. Met Rudi proef ik de hele collectie. Wat een super-wijnen! Riesling Kalkmergel, Schiefer en Granit. De laatste is m'n favoriet. Wellicht in de toekomst ook in de collectie. Eerst nog even testen met nog een aantal proevers.

Nog even langs Martin Braun in Meckenheim. De nieuwe kelder is klaar. Ziet er schitterend uit. We proeven nog de Sekten van Braun. Om alvast even in te komen. Gelukkig, ook Martin vindt Sekten niet gemakkelijk. Martin gaat even mee naar Winterling.
Winterling in Niederkirchen! Eigenlijk het doel van m'n Sektjacht. Ik heb Erwin Blezer (van Good Grapes) gebeld om de Sekten te vergelijken. Erwin is op vakantie in de Pfalz. Wat een indrukwekkende lijst! De favorieten: Sommerling, Blanc de Blancs Cremant en Weissburgunder Brut Cremant. Maar de ultieme Sekt is toch de 'Geliebtes Gretchen'. Van Spätburgunder en Schwarzriesling (hoe kan het ook anders!). Ook de stille wijnen van Winterling maken indruk. En dan vooral de Rosé.

's Avonds nog heerlijk gegeten in de 'Klosterstübchen' in Niederkirchen. Pfälzer-specialiteiten, oa: Leberknödel en Saumagen met Sauerkraut. Simpel maar lekker. Slapen in de Bäckerei...

Op zaterdagochtend is er al vroeg veel bedrijvigheid bij de Bakker. De geur van brood maakt me wakker. Super-lekker ontbijt, met zowaar OK koffie (als Duitsers iets niet kunnen maken dan is het koffie).

Om 10 uur heb ik een afspraak met Frank Nikolai in Erbach (Rheingau). We starten met de Secco Leichtsinn. Al jaren is dit een van m'n Bubbel-Bestsellers. Leichtsinn: Lichtzinnig, frivool. Ook voor waaghalzen! Uiteraard ook de Rieslings geproefd. Zitten juweeltjes tussen. Mn. Primus Maximus. Ook de Weissherbst (da's Rosé van 1 druivensoort, in dit geval Spätburgunder) is weer heerlijk!
Door naar Kruger-Rumpf (Nahe) om nog even wat Rieslings (Quarzit) in te slaan en dan snel naar Steffen Enk in Dorsheim. Hoffest daar! Steffen is klaar voor Weinbergwanderung. Dat wordt zweten, 35 graden inmiddels daar! Praatje met de familie. Twee halve glazen Sekt van prima kwaliteit gedronken en flink wat droge Scheurebe ingeladen. Een van mijn persoonlijke favoriete witte wijnen. Scheu: het overtuigende Duitse antwoord op Sauvignon Blanc...

Laatste stop is Fries in Winningen (Mosel). Anke doet open. De etiketten zijn vernieuwd, schitterend! De wijnen zijn uiteraard ook weer uitstekend. Ik proef de Rieslings en de droge Rosé. De laatste gaat mee. En in iets meer dan 3 uur ben ik weer in Amsterdam (lang leve het vakantieverkeer!). Marjan en ik maken gelijk maar een super-Sekt van Winterling open. Wat een feest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten