woensdag 6 oktober 2010

Wijntour Franken en Rheinhessen

Vrijdag 1 oktober op weg naar Franken (Noord-Beieren). Belangrijkste doel: Weingut Rainer Sauer in Escherndorf. Ik vertrek met super mooi weer. Uiteindelijk begint het in de omgeving van Kassel te regenen. En het houdt niet op...

Gelukkig hebben de Sauers een heerlijke proefruimte binnen. Er is helaas al een flink aantal wijnen uitverkocht. Mooi dat ik m'n favorieten heb gereserveerd, wo. Müller-Thurgau, Freiraum en Secco. Ik proef de hele collectie.
Aansluitend eten we heerlijk Pfifferlinge in Schwarzach. Met een goed glas Silvaner Spätlese.
Zaterdagochtend nog even de kelder bezocht met Rainer en zoon Daniel. Oa. Müller-Thurgau ingeladen en op weg richting Braunewell (Rheinhessen).

Twee tussenstops op het programma: Heilmann (Mittelbach, Franken) en Baison (Hochheim, Rheingau). Leuke adressen, helaas zijn de Riesling-knallers uitverkocht, oa. naar aanleiding van artikel ‘Best of Riesling’ in Vinum.
Om ca. 15 uur parkeer ik de auto in Essenheim bij Braunewell. Gelijk met Stefan de auto in om te kijken hoe de druiven er bij hangen. Bijna alle druiven in en om Essenheim zijn al geoogst. De meeste wijnboeren zijn bang voor nog meer rot. En de weersvooruitzichten zijn slecht. Door de lage suikergehalten van de druiven is 'Anreichern’ (suiker toevoegen) noodzakelijk om het alcohol-gehalte op een 'normaal' niveau te krijgen.

Braunewell heeft alleen de vroegrijpe druivenrassen binnen. De Burgunders en Riesling moeten nog. Het is nu een kwestie van het wegknippen van de rotte druiven. Enorm veel werk en natuurlijk minder opbrengst. Maar wel dé manier om kwaliteit te produceren. Dat 2010 een lastig jaar is, is duidelijk. Maar in juist zo’n jaar onderscheid zich de echte wijnmaker!

Na de tour proeven we een aantal heerlijke wijnen uit de collectie van Braunewell. En dan naar Dirk Maus, voormalig sterrenkok die Mainz ontvlucht is. Wat een heerlijk eten en geweldige wijnen!

De volgende dag al vroeg weer bij Braunewell. Ontbijten en even de kelder in. De auto inladen met Riesling, Grau- en Spätburgunder. En op naar de Ahr voor een kort bezoek aan Sermann-Kreuzberg. Alvast 1.000 flessen Bellabianca 2010 gereserveerd…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten